Zlaté šperky

Zlaté šperky doprovázejí lidstvo již od dob, kdy se naučilo opracovávat drahé kovy a postupem času se staly symbolem moci a bohatství.

Zlato – ideální materiál

Zlaté šperky jsou nejčastěji vyráběny v kombinaci s drahokamy či polodrahokamy, které tvoří většinu ceny šperku. Cena je také ovlivněna značkou, nebo originalitou jejich návrhu.

Šperky se vyrábí také z jiných materiálů, jako je například stříbro. To je však oproti zlatu měkčí a může se tak časem zdeformovat, čímž může dojít k uvolnění, či dokonce vypadnutí kamenů ze šperku. Z tohoto důvodu není použití stříbra v kombinaci s drahými kameny příliš vhodné. Zlato je naopak díky jeho vlastnostem ideálním materiálem pro výrobu šperků.

Zlaté šperky mohou být vyrobeny ve třech barvách – bílé, žluté a růžové. V dnešní době je při výrobě šperků nejpopulárnější bílé zlato, jelikož působí velice elegantně. Je navíc chráněno rhodiem, což je drahý kov stříbřitě bílé barvy, který šperku dodává bělost a lesk.

Ryzost zlata

Důležitou vlastností zlata je ryzost, která je udávána v karátech. Záruku ryzosti garantuje státní punc, který je povinně umisťován na všechny šperky prodávané v České republice. U mě tuto funkci obstarává český Puncovní úřad. Punc mimo jiné obsahuje také ryzostní číslo, které slouží k rychlému určení ryzosti použitého materiálu. Říká nám, jaký je podíl ryzího zlata a ostatních kovů ve šperku. Značka 585/1000, která popisuje 14karátové zlato, znamená, že z celkových 1000 dílů výrobek obsahuje 585 dílů ryzího zlata a 415 dílů ostatních kovů.

Zlaté šperky se nejčastěji vyrábí právě v ryzosti 14 karátů, popřípadě 18 karátů. Důvodem jsou jejich ideální vlastnosti, zejména odolnost. Ryzí zlato, které má 24 karátů, na šperky není vhodné kvůli jeho měkkosti.

Šperky jako investice

Cena zlata historicky neklesá, spíše naopak. Z tohoto důvodu jsou zlaté šperky aktivem, které neztrácí s časem hodnotu a investice do nich se tak z dlouhodobého hlediska vždy vyplatí.